pondělí 24. června 2013

Kam patřím?


Jedním z největších nepřátel úspěchu je naše pudové nastavení. My bychom něco rádi změnili, ale hlubinné emoce to úspěšně sabotují, protože mají tisícileté zkušenosti, že lépe už pravděpodobně bylo, není-li právě teď. Zvláště silně se v tomto odmítání angažuje obava, že budeme vyloučeni z tlupy.  Náš opičí předchůdce věděl, že bez ní ho čeká smrt.

Z toho důvodu většina lidí, zcela podvědomě, volí raději umírněnost až mrňavost v cílech, než by se vyzdvihla nad okolí a upoutala na sebe nežádoucí pozornost. Nemají ve skutečnosti strach, že by se na ně v případě zbohatnutí zaměřili zloději, vyděrači a finanční úřady, jak to často říkají.  Je zde něco jiného.

Představte si, že bydlíte v ulici, kde po léta žije prakticky homogenní komunita. Všichni vaši sousedi mají podobné řadové domy, před nimi škodovky nebo mírně ojeté peugeoty. A najednou dostanete příležitost vydělat tolik peněz, že si můžete dovolit koupit váš sen – luxusní auto za nějakých pět milionů. S jakým pocitem budete přijíždět domů? Řeknu vám to: Většina z vás se bude bát, že od nynějška se stává vyvržencem, se kterým nikdo nepromluví. Že už se s vámi sousedé nezastaví na kus řeči, že vás nepozvou na grilování a na vaše pozvání si najdou nějakou výmluvu. A pomyslíte si: Stojí mi to za to?

Bohužel, takto reálná situace nevypadá. Přece jen byste asi zatnuli zuby, nasadili úsměv a tvářili se, že je všechno v pořádku. Jenže otázka „Stojí mi to za to?“ vás nenapadne v okamžiku, kdy za volantem drahého vozu vjíždíte do ulice, ale mnohem, mnohem dříve. Prakticky kdykoliv, kdy se objeví třeba i jen náznak šance, že byste si mohli vydělat něco navíc. Už od nějakých deseti tisíc. K dovršení všeho o tom vůbec nevíte – rozhoduje se hluboko v podvědomí a tam je také otázka zodpovězena, aniž by se někdo zeptal na názor vědomí.

Mluvil jsem o zákeřnosti. Ta nespočívá jen v tom, že se bojíme vyloučení z tlupy. Horší je, že společnost vytváří atmosféru, která má každého, kdo by měl snad pro strach uděláno, spolehlivě odradit. Neboť i tlupa na druhé straně ví, že čím je stejnorodější, tím rostou šance na společné přežití. Určitě jste slyšeli argument, že když vás odvrhnou neúspěšní a chudí, můžete se přece přátelit s úspěšnými a bohatými. Co vy na to? Zřejmě vás okamžitě napadne, že kamarádit se s takovými lidmi není dobré. Proč?

Protože společnost vás od dětství zásobuje moudry typu „peníze kazí lidi“ nebo „za peníze si štěstí nekoupíš“, případně „poctivou prací se nedá zbohatnout“. K tomu se přidávají média, která až na výjimky líčí bohaté jako padouchy a podvodníky. Tento neustálý tlak vede obvykle k postoji chytré Horákyně – chtěli byste být bohatí, ale tak nějak normálně. A nestýkat se s ostatními boháči, protože to jsou všichni zloději. Nakonec převáží názor, že ve vztazích nic nezískáte, ale o mnohé přijdete. Kdo by o to stál?

Často se v těchto souvislostech mluví o přátelství. Jsou ale lidé, se kterými chodíte třeba na pivo (nebo dortík se šlehačkou) skutečně kamarády a kamarádkami? Sundejte si růžové brýle pravidel tlupy a možná s překvapením zjistíte, že pro část z nich jste jen doprovod, aby v hospodě či cukrárně nemuseli sedět sami. Nebo naopak. Skutečné přátelství je totiž založeno na respektu. A ten těžko může někdo projevovat k člověku, který nikdy nic nedokázal, ničím nevyniká a žije tuctový život. Mnozí vaši „kamarádi“, o které se bojíte přijít, si vás přivlastnili a vy se v podstatě chováte jako jejich otrok. Možná to zní příkře, ale jde o holou skutečnost. Podobně jako v této anekdotě:

Tři trosečníci, kteří se zachránili na pustém ostrově, chytí zlatou rybku. Ta samozřejmě slíbí, že jim splní tři přání – každému jedno. První touží být doma a zmizí. Druhý vysloví stejné přání a také zmizí. Třetí se rozhlédne kolem a řekne: „Bez nich je tu nějak smutno. Ať jsou zase zpátky!“

Tím spíše byste si tedy měli vážit skutečných přátel, kteří vás potřebují, ale nevyužívají. A to není možné, jak už víme, bez respektu. Přátelství může uzavřít osobnost, ne ponížený služebník.

Skutečně úspěšní tedy můžete být jen tehdy, když se zbavíte strachu, že bez tlupy zahynete. Za prvé to není pravda, za druhé zcela přirozeně přejdete do komunity úspěšných a bohatých a zjistíte, že je tam spousta příjemných s respektu hodných lidí. Dokud se ale této bariéry nezbavíte, můžete o šance zakopávat třeba každý den, ale ani si jich nevšimnete. Samozřejmě vědomě, podvědomí ví…

Žádné komentáře:

Okomentovat