neděle 14. července 2013

Kdy se projeví změna?


Mám tu zajímavý dotaz: „Kdy se změní nastavení šablon v mysli? A jak se to pozná?“  Je skutečně pozoruhodné, že existuje spousta návodů, jak se stát jiným člověkem, ale nikdo vám neřekne, jak jím být. Co je to za stav a jak se projevuje?

Možná vás překvapí, že jde o něco tak obyčejného, jako je zvyk. Žádný magicky stav třinácté dimenze okořeněný otevřenými čakrami, prostě a jednoduše si zvyknete nekouřit, nepít, být štíhlí, vydělávat milion měsíčně a já nevím co ještě.
 Můžeme si to přirovnat k moři. To, co se děje na hladině, je ovlivňováno aktuálním děním. Když fouká vítr, zvedou se vlny, v zimě je voda studená a v létě teplá. Tomu odpovídá vaše vědomí. Reaguje na situaci. Když se dnes pro něco rozhodnete, zítra může být všechno jinak.

V hloubi oceánu se však pohybují stabilní proudy. Dodržují směr, jejich teplota je stálá. Když se na nich přece jenom něco změní, ovlivní to celé okolí. To je vaše podvědomí. Motivace je tou stále stejně tekoucí masou vody, která – i když je skrytá – zásadně ovlivňuje váš život.

Jako dítě jsem se zájmem pozoroval vodu odtékající z vany, dělal se tam takový zajímavý vír. Točil se jedním směrem, ale stačilo v něm chvíli pohybovat rukou, aby se obrátil. Se změnou v životě je to podobné. Jen ta „chvíle“ trvá 21 dní. Možná se to zdá dlouhé, ale má to svoji logiku. Lidé, kteří jednají „na hladině“, obvykle nenajdou dostatek trpělivosti, aby po tři týdny dokázali něco den co den opakovat. Změna je tedy za odměnu, něco za něco.

Klidně si to s tím vírem hned teď zkuste, když ne ve vaně, tak alespoň v umyvadle. Přesvědčíte se, že mu skutečně můžete dát opačný směr.

A jak se to pozná? Nečekejte, že po jednadvaceti dnech uslyšíte nebeské trouby, nebo vám na účtu přistane první milion. V kdejaké knížce o úspěchu se sice dočtete o podobných zázracích, ale raději na ně nespoléhejte. Většinou se změny se dějí postupně – některé už před tímto termínem, jiné daleko po něm. Sledujte proto spíš trendy. Že jste po čtrnácti dnech shodili půl kilogramu, ubrali cigaret, dostali o dvě stovky přidáno, to všechno ještě není konečný výsledek, ale drobné důkazy, že jdete správným směrem. Všímejte si jich tedy a nečekejte na něco úžasného. Když se totiž zaměříte na velký skok, snadno přehlédnete, že z dlouhodobějšího pohledu jste ho skutečně udělali. A zklamaní skončíte dříve, než byste si to mohli uvědomit.

Co je tedy důležité: Měňte tok proudu ve své mysli po 21 dní a on se změní stejně spolehlivě, jako se otočí vír ve vaně. A při tom sledujte drobné doklady, že se váš život obrací nebo už se změnil.

Žádné komentáře:

Okomentovat