čtvrtek 1. ledna 2015

Jaký bude tento rok?

Během krátké doby jsem se sešel se dvěma lidmi. Jeden mi líčil, jak se prozíval nudnou oslavou, druhý nadšeně vyprávěl o úžasně zábavném večírku. Zajímavá na tom bylo, že oba mluvili o té samé akci. Jistě, každý jsme nějak nastavený, ale to nevysvětluje, jak můžeme posuzovat stejnou věc tak rozdílně. Ukazuje se, že mnohem důležitější je očekávání. Jdeme-li na zábavný večer s myšlenkou, že my se tedy rozhodně bavit nebudeme, pravděpodobně to tak opravdu dopadne. A naopak, čekáme-li to nejlepší, strávíme příjemný čas.

Je dobré si to připomenout právě teď, na prahu nového roku. V tuto dobu se často zabýváme předsevzetími a plány. Většina lidí se domnívá, že jejich naplnění závisí na pevné vůli, troše štěstí a také událostech, které přijdou bez našeho přičinění. Ve skutečnosti je nejdůležitější, co od tohoto roku očekáváme. Nemusí to být do detailu, stačí pocit.

Pesimistovi se tak pravděpodobně skoro nic nesplní. Vždyť to očekával! Najdou se sice lidé, kteří říkají, že myslet negativně je výhodné, protože pak jste mile překvapeni, když přece jen něco vyjde. Jenže tím za prvé říkají, že nemají žádný vliv na dění kolem sebe. A za druhé podle zákona přitažlivosti dostanou právě to, co chtějí.

Optimisté jsou prý zase zklamaní, když jim něco nevyjde. Jenže když myslíte pozitivně, chápete, že něco jiného je cíl a něco jiného jednotlivé kroky k němu. Jestliže se jeden nepodaří, uděláte jiný. Jste-li přesvědčeni, že nakonec to dobře dopadne, máte dostatek motivace. Na rozdíl od negativně myslících lidí, kteří přece nemají důvod se namáhat, když jim stejně nic nevychází.

Na začátku nového roku je tedy nejdůležitější ujasnit si, co od něj očekáváme. V celku, ne v jednotlivostech, ty mohou přijít na řadu později. To vůbec nejlepší, co mohu doporučit, bych řekl parafrází Louise L. Hay: Rozhodněte se, že tento rok bude nejlepším ve vašem životě. Opravdu to nezáleží na ničem jiném, než na vašem pevném rozhodnutí, jakkoliv to vypadá neskutečně.

Stačí tedy jen chtít: Tento rok bude nejlepším v mém životě.

  Líbil se vám článek? Sdílejte ho, prosím 

Žádné komentáře:

Okomentovat