čtvrtek 19. září 2013

Nebojte se překážek


Včera jsem se zase jednou vydal přes řeku plnou krokodýlů. Byla pěkně široká, takže mi chvíli trvalo, než jsem po hřbetech těch krvelačných potvor přeskákal na druhý břeh. Asi jsem musel vypadat směšně, jak bosý, levou rukou držící boty svázané tkaničkami, balancuji na zádech převalujících se zvířat. Neřekli byste, že jsou ve vodě velmi rychlá a obratná. Znovu mě však překvapil silný nápor radosti, když jsem se konečně dostal na druhou stranu. Přece jen to všechno byla „pouhá“ představa.

Toto cvičení jsem vymyslel jako nácvik překonávání překážek. Najdete ho třeba v příručce 21 dní k bohatému životu. Když se vydáte vizuální cestou, smazávají se rozdíly mezi představou a realitou, což můžete poznat třeba právě podle pocitu radosti až euforie, jestliže se vám podaří veletok s krokodýly (symbol překážky) úspěšně překonat.

Protože s překážkami se v životě setkáváme všichni, doporučuji, abyste si občas tímto cvičením prošli. Třeba v předvečer dne, kdy vás čeká nějaký obtížný krok, zkouška, jednání.

Nejdříve tedy sestupte do své místnosti (podrobný návod, jak to udělat, najdete zde). Dalšími dveřmi pak projděte ven. Stojíte na břehu široké, kalné řeky. Na druhé straně na vás čeká to, po čem právě toužíte. Pytel peněz, stůl s občerstvením, nový vůz nebo dům – co chcete. Má to však háček. Voda je plná krokodýlů, kteří se v ní líně převalují.  Možná už jste něco podobného viděli ve filmu. Tito nebezpeční plazi vás navíc budou silným hlasem přesvědčovat (v představě je možné všechno), ať se ani nepokoušíte k řece přiblížit.

Protože tu není žádný člun, ke své odměně a všemu ostatnímu se můžete dostat, jen když přes řeku přeskáčete po hřbetech krokodýlů.

Nadechněte se tedy a pusťte se do toho. Jako vždy vnímejte všemi smysly: Jak vaše boty nebo bosé nohy (doporučuji) dopadají na tvrdou kůži, jak se krokodýli pod vámi hýbou, jak vás máčí voda a jak je cítit bahnem. Abyste na takové vnímání měli čas, představte si řeku pořádně širokou. Chvílemi se také můžete zastavovat a čekat, až se nějaký krokodýl ocitne v blízkosti.

Uprostřed řeky sklouznete a upadnete do vody. Musíte s krokodýly bojovat. Největšímu z nich nakonec stisknete tlamu tak, aby ji nemohl otevřít, vyhoupnete se na jeho hřbet a pokračujete ve skocích.

Nakonec vyskočte na břeh a prožijte si radost z překonané překážky. Pak dojděte ke svým odměnám, které vás na druhé straně čekají. Protože máte šaty promočené, převlečte se do oděvu, který na vás čeká zavěšený na stojanu. Pak se usaďte k prostřenému stolu. Zatímco svačíte, prohlížejte si detaily toho, co vás obklopuje. Ale vnímejte samozřejmě i dobré jídlo. Přes řeku plnou krokodýlů se už vracet nemusíte. Stačí, když projdete dveřmi někde v blízkosti a ocitnete se zase ve své místnosti. Pak zhasnete, zavřete, vyjdete a vyjdete výtahem nahoru.

Toto cvičení můžete také absolvovat jako součást kurzu, který je shrnutý v příručce 21 dní k bohatému životu.

  Líbil se vám článek? Sdílejte ho, prosím  

Žádné komentáře:

Okomentovat