pondělí 27. ledna 2014

Pár vylepšení pro práci se scénářem života


Práce s životními scénáři je tak úžasná věc a nabízí se v ní tolik možností, že mě neustále překvapuje. Jak se do ní hlouběji a hlouběji nořím, zjišťuji spoustu dalších podrobností, které mě na začátku vůbec nenapadly. Určitě se ještě objeví další (a nepochybuji, že i vy objevíte řadu zlepšení), ale říkám si, že možná už na svém osobním scénáři pracujete a mohly by se vám právě teď hodit, abyste ho ještě vylepšili. Nebo zrovna chcete začít. Takže teď se podělím s tím, na co jsem zatím přišel.

Za prvé je důležité, abyste se svým scénářem zabývali co nejčastěji. Jednou denně je minimum. Čím víc váš totiž pohlcuje, tím víc se stává skutečností. Tak nějak mizí zřetelné hranice mezi realitou a vaším scénářem. To je samozřejmě nejlepší způsob, jak si zajistit, aby život šel skutečně tou cestou, kterou chcete.

Nejlepší je jednou za den na scénáři chvíli pracovat (dopisovat, přepisovat) a jednou si ho pak jen tak přečíst (nejlépe večer před spaním). A mezitím do něj můžete občas nahlédnout.
Hlavně neříkejte, že na to nemáte čas, že musíte dělat důležitější věci. Jestli chcete, aby se váš život změnil, abyste šli k úspěchu, není nic důležitějšího. Navíc si myslím, že půl hodiny za den ještě nikoho nezabilo.

Když děláte nebo zažíváte něco, co souvisí se scénářem (práci, setkání atd.), uvědomte si to a hlavně si v hlavě nebo nahlédnutím zopakujte, co o tom píšete. Pomůže vám to nacházet správná rozhodnutí.

Udělejte si každý večer v duchu přehled, co jste za celý den udělali a jakou to má souvislost s vaším scénářem.  Je to v souladu s ním, nebo proti němu?

Jednou za týden, nejlépe na jeho konci, si vyšetřete chvíli času, v klidu zavřete oči a představujte si do všech podrobností ten cíl, který jste si napsali na konce scénáře. Prožívejte ho tak, jako by už byl a radujte se z něho.

Nepoužívejte jen monitor počítače nebo tabletu. Ten prakticky zaměstná pouze oči. K tomu, aby se vám scénář pořádně usadil v mysli, využijte společného působení všech smyslů. Vytiskněte, nebo ještě lépe napište si scénář také na papír, abyste ho mohli držet v ruce (hmat). Pusťte si k tomu nějakou vhodnou hudbu (sluch). Použijte příjemnou vůni, která vám k tomu ladí (čich). A když ještě budete popíjet nebo zakousnete něco dobrého (chuť), zesilovač účinku zafunguje naplno.

Práce na scénáři není nikdy dokončena. U věcí nebo dějů, které popisujete, můžete jít více do hloubky, rozepisovat se o detailech. Dům, auto, lidé, události – to všechno se stává tím větší skutečností, čím podrobněji je popíšete.

A nakonec doporučení, které jsem si přečetl v jednom časopise: Čtěte romány, rozvíjí to představivost a vztahové dovednosti. Tedy nástroje, které ke scénáři přirozeně patří.

  Líbil se vám článek? Sdílejte ho, prosím  

Žádné komentáře:

Okomentovat